SEO vs UX: care este mai important pentru site-ul tău?

SEO vs UX: Care este mai important pentru site-ul tău?  

In materie de web design si dezvoltare de site-uri, exista o dezbatere veche dintre cei care urmaresc sa obtina niveluri optime de SEO si cei care isi pun accentul pe UX (user experience, adica experienta utilizatorilor). Care este mai important pentru site-ul tau?

Desi multi producatori de site-uri spun ca este nevoie nu numai sa ai site-ul optimizat SEO, ci si UX, acest articol se axeaza pe a descoperi mai multe informatii despre care dintre ele este mai important pentru modelul tau de site.

Inainte de a fi argumentate aceste chestiuni, este important sa avem o definitie a fiecarei conceptii, pentru a intelege ce se ascunde in spatele lor.

Ce este SEO?  

SEO (Search Engine Optimization sau Optimizare pentru Motoarele de Cautare) este un set de tehnici care promoveaza un site web pentru a obtine mai multa vizibilitate pe motoarele de cautat ca Google, Bing sau Yahoo. Obiectivul SEO este de a construi o prezenta web care sa satisfaca anumite criterii prin care motoarele de cautare vor ranji site-ul pe pagina lor de rezultate.

Ce este UX?  

UX (User Experience) se refera la experienta pe care o au utilizatorii cand interactioneaza cu un site. Design-ul UX include toate elementele care pot afecta felul in care publicul tau interacteaza cu site-ul tau web, de la imagini la structura site-ului, continutul si apoi experienta de navigare a paginilor web. UX-ul se axeaza pe a introduce intuitivitate pentru a ajuta vizitatorii sa acceseze cu usurinta informatia de care au nevoie.

Avantajele SEO si UX  

Inainte de a ne concentra asupra conceptului SEO vs. UX, sa discutam despre avantajele fiecaruia dintre acestea.

Avantajele SEO

Iata cateva caracteristici pe care SEO le ofera site-ului tau:

• Atinge un public „activ”: SEO va ajuta site-ul sa obtina vizibilitate in fata utilizatorilor care cauta anumite informatii, ceea ce poate creste traficul de calitate pe site.

• Alimenteaza contentul in social media: SEO poate ajuta, de asemenea, un site sa fie recomandat de catre utilizatorii de pe platformele de social media, ceea ce va duce, din nou, la cresterea traficului.

• Optimizeaza conversiile: Cu ajutorul tacticilor SEO poate fi construita o structura a site-ului care sa optimizeze conversiile pe care le obtiune utilizatorii.

Avantajele UX

Iata cateva dintre avantajele pe care le ofera UX unui site:

• Construieste relatii solide cu utilizatorii: Oficiului perfecit UX ofera o experienta usoara, fara sa se sacrifice calitatea experientei finale a utilizatorilor.

• Creste traficul: UX-ul poate ajuta un site sa obtina un flux constant de vizitatori, deoarece acestia, dornici sa faca schimbari, vor reveni „acasa” si vor revizita site-ul.

• Impresioneaza publicul tinta: UX-ul foloseste comunicare, stil si culoare pentru a forma o imagine memorabila pentru utilizatori si le permite sa se conecteze cu marca.

SEO vs. UX – care este mai important pentru site-ul tau?  

Acum ca stii ce este fiecare din aceste conceptii sau cateravantaje majore pe care acestea le ofera unui site, vine punctul culminant – care dintre SEO si UX este mai important pentru site-ul tau?

Pentru a gasi un raspuns suntem nevoiti sa examinam in profunzime ambele conceptii pentru a intelege cum pot fi integrate si departe ne-ar putea duce in atingerea obiectivelor de web design.

SEO va fi simultan influentat de UX. Pe masura ce vei intelege ce SEO si UX sunt in detaliu, vei realiza ca exista intreteseri stranse intre ele. SEO contribuie la experienta finale a utilizatorilor si UX joaca o parte esentiala in dezvoltarea unui site care sa functioneze bine pentru motoarele de cautare si sa ofere o experienta de utilizator cat mai buna.

In plus, exista oportunitati de a imbunatati intregul site prin folosirea mai multor sabloane si prin crearea elementelor necesare care sa faca site-ul mai vizibil pentru publicul tinta.

Trebuie sa intelegem ca nu exista nici un castigator intr-o competitie intre SEO si UX. Ei bine, nu poate exista unul fara celalalt. Putem spune ca sunt reciproc dependenti si completati unul pe celalalt.

De aceea, atunci cand vine vorba despre site-ul tau, ar fi mai bine sa abordezi ambele obiective si sa le integrezi sa lucrezi impreuna pentru a-ti atinge scopul folosind ambele elemente.

Un website optimizat SEO si UX va fi intotdeauna un site pe care publicul tau il va iubi si poti sa te bucuri de mai multe avantaje, cum ar fi mai mult trafic si mai multe conversii.

Pe de o parte, SEO are ca scop atragerea utilizatorilor direct pe site-ul tau prin intermediul motoarelor de cautare, iar UX-ul ofera vizitatorilor o experienta buna si are ca obiectiv a crea relatii puternice cu utilizatorii si le reda increderea in site-ul tau web.

Din punct de vedere al business-ului si al modelului tau de dezvoltare, ar trebui sa iei in considerare amandoua si sa combini terenul SEO si UX pentru a construi un site accesibil si intuitiv care sa aduca vizibilitate si sa optimizeze experienta vizitatorilor site-ului tau. De aceea, se poate confirma faptul ca SEO si UX sunt ambele importante pentru site-ul tau.