SEO vs publicitatea în motoarele de căutare: care este mai bună pentru conversiile tale?

Când vine vorba de generarea de trafic pe site-urile de comerţ electronic, cele mai mari întrebări sunt dacă ar trebui să te concentrezi pe SEO sau să investești în publicitatea în motoarele de căutare (SEM)? Diferențele dintre SEO (căutare organică) și SEM (Căutare plătită), precum și care opțiune oferă cea mai mare valoare pentru business-urile mici?

În acest articol, vom explora avantajele și dezavantajele SEO și SEM și vom vedea care dintre aceste două metode oferă cel mai bun return on investment (ROI) pentru business-urile mici care se confruntă cu numeroase provocări în ceea ce privește luarea deciziilor privind investițiile marketing.

Ce este SEO?  

SEO sau Optimizare pentru motoare de căutare reprezintă totalitatea tacticilor și tehnicilor folosite pentru a optimiza site-ul unei companii pentru a îmbunătăți clasamentul pe rezultatele motoarelor de căutare și a obține vizibilitate mai mare pentru această companie.

Implică îmbunătățirea imaginii site-ului pentru a capta mai mulți vizitatori organici și crește timpul petrecut pe site oferind conținut care corespunde cu ceea ce căutătorii căutau pe paginile de rezultate ale motorului de căutare.

Ce este publicitatea în motoarele de căutare (SEM)?  

Publicitatea în motoarele de căutare este o altă formă de promovare a site-ului companiei, alături de PPC (Plata pe clic). Acest tip de publicitate se realizează prin intermediul platformelor de publicitate cum ar fi Google Ads și Microsoft Ads și permite companiilor să își promoveze produsele, serviciile și informațiile direct în rezultatele cutarelor căutatorilor.

SEM, în acest sens, oferă companiilor un mod de a se face remarcate și vizibile pe paginile de rezultate ale motorului de căutare, oferind un mod mai eficient de a atrage clienții.

Ce sunt avantajele și dezavantajele SEO și SEM?  

Să discutăm în detaliu avantajele și dezavantajele aplicării SEO și SEM pentru o afacere online:

Avantajele SEO:

  1. Atrage trafic organic continuu: SEO îți poate aduce un flux constant de vizitatori organici recurenti care pot contribui la conversion.

  2. Ranking mai bun: SEO îmbunătățește clasamentul pe rezultatele motoarelor de căutare, ceea ce înseamnă că vei fi nu numai pe prima, ci și pe primele două pagini.

  3. Costuri zero: SEO nu necesită plăți suplimentare.

Dezavantajele SEO:

  1. Timp îndelungat: SEO necesită eforturi susținute, ceea ce poate fi destul de stresant pentru o companie mică.

  2. Necesită cunoștințe: SEO necesită de asemenea cunoștințe extensive și se presupune că știi ce faci în fiecare etapă.

Avantajele publicității în motoarele de căutare (SEM):

  1. Creșterea traficului imediat: SEM poate fi folosit pentru a obține rezultate imediate prin atragerea unor vizitatori interesați de ceea ce căută.

  2. Control mai mare asupra publicității: publicitatea în motoarele de căutare oferă o mai mare flexibilitate și control asupra bugetului și a rezultatelor.

  3. Experiența utilizatorului: anunțurile SEM oferă un aspect mai profesionist care permite companiilor să creeze experiența de căutare optimizată pentru căutător și ceea ce căutatorul cauta.

Dezavantajele publicității în motoarele de căutare (SEM):

  1. Costul mare: anunțurile plătite pot fi costisitoare si necesita majoritatea resurselor si tesuturilor de marketing stocate într-o singură zonă.

  2. Lipsea de obținere de informații: anunțurile plătite nu ne asigură faptul că clienții vor reveni pentru a cumpăra produsele sau serviciile. La fel, anunțurile plătite sunt utile doar atunci când realizăm câteva căutări specifice pe care indivizii le primesc după ce realizează o căutare.

Care este mai bun pentru conversiile tale?  

Răspunsul la această întrebare depinde în mare măsură de obiectivele comerciale ale companiei. Dacă compania se concentrează pe obținerea unei creșteri în viața perspectivă, atunci SEO ar trebui să poată fi o alegere mai bună doar ca urmare a fluxului mai mare și mai inteligent de trafic organic, în timp ce SEM ar putea fi alegerea mai bună atunci când obiectivul companiei este obținerea unor rezultate mai rapide și mai vizibile.