De ce este nevoie de SEO pentru site-urile web?

Termenul SEO este din ce in ce mai utilizat. Dar ce inseamna in esenta si mai mult decat atat, de ce este important pentru orice site, fie ca este vorba despre un magazin, o afacere online sau un blog personal?

Ce inseamna SEO?

SEO inseamna pe scurt Search Engine Optimization. Mai exact, SEO este intermediarul prin care un website urca in clasamentul motoarelor de cautare. Pentru ca deseori cautarile utilizatorilor se opresc la prima pagina, atunci site-urile trebuie sa indeplineasca anumite criterii, drept urmare, motorul de cautare Google spre exemplu, va plasa anunturile in primemele cautari.

Optimizarea pentru motoarele de cautare – ce aspecte trebuie urmarite?

Este demn de mentionat de la bun inceput ca fiecare element ce compune site-ul are o importanta bine definita. Daca ne referim la partea de content ( articole, texte, descrieri si tot ceea ce este redactat), acest lucru se refera la modul in care motorul de cautare citeste informatia si o transmite utilizatorilor mai departe, in functie de cuvintele cautate de fiecare utilizator. Acestea poarta denumirea de cuvinte cheie, iar acestea trebuie alese in functie de relevanta in cautari de pe Google Trends sau Keyword Planner. Identificarea cuvintelor cheie este un prim pas in optimizarea pentru motoarele de cautare.

Atentie!

Graficele cuvintelor cheie difera de la un sezon la altul sau in functie de zonele geografice. Cu alte cuvinte, fiecare perioada din an vine cu anumite tendinte in cautare. Spre exemplu, de Craciun sunt adesea cautate idei de cadouri, decoratiuni, sau alte idei ce intregesc sarbatorile de iarna. La acestea se adauga traditiile din diferite zone si nivelul de trai.

            *Cuvintele cheie sau keywords-urile

Inainte de a scrie continut pe un site, este nevoie de alegerea cuvintelor cheie si plasarea acestora in contexte relevante pentru a fi inregistrate de motoarele de cautare. Audienta careia se adreseaza produsele sau serviciile oferite este definita de interesul in cautari. Identificarea cuvintelor cheie este pasul cel mai important in procesul de optimizare deoarece punctarea interesului audientei va creste rentabilitatea investitiei. Serviciile profesionale de SEO se ocupa mereu de urmarirea ultimelor tendinte in cautari si vor stabili cuvintele cheie optime pentru fiecare afacere in parte.

*Concurenta si analiza pietei

In ultimii ani, batalia marilor companii se desfasoara in mediul online. Astfel, pozitionarea in topul motoarelor de cautare este urmat de o competitie acerba, deoarece exista o varietate de agentii si companii care utilizeaza aceleasi cuvinte chieie si se adreseaza aceleiasi categorii de utilizatori (audienta asemanatoare). SEO ajuta la descoperirea minusurilor si plusurilor concurentei si va implementa strategii de optimizare pentru motoarele de cautare, care nu doar ca vor pozitiona site-ul in primele cautari, dar il vor si mentine in top pentru o perioada indelungata.

*Tag-urile si meta tag-urile

Cand vine vorba de succesul unei strategii de optimizare pentru motoarele de cautare este foarte important codul sursa, adica HTML-ul site-ului. Spre exemplu, titlurile trebuie introduse cu H1, subtitlurile cu H2 si asa mai departe. Este ideal sa fie utilizate cat mai multe H-uri. Tag-urile si meta-tag-urile sunt indicatorii pe care ii identifica crawlerele. Crawlerere web aduna mereu informatii de pe nenumaratele pagini web, ulterior acestea fiind organizate in indexul cautarii in motorul de cautare Google.

*Link-rile construite prin intermediul SEO

Serviciile SEO includ strategii si tehnici care au drept scop atragerea link-urilor relevante pentru diverse tipuri de site-uri. Grabirea procesului de construire a link-urilor poate avea efecte nefavorabile, deci este recomandat sa fie alese servicii SEO profesionale ce alcatuiesc un plan minutios si pe termen lung. Evolutia site-ului in top-ul cautarilor nu se va realiza de  pe o zi pe alta, ci este nevoie de analiza statisticilor in decurs de mai multe luni.

SEO este important pentru ca este intermediarul dintre afacerea ta, motoarele de cautare si publicul tinta. O informatie construita corespunzator poate fi usor raspandita pe internet, dar acest lucru are la baza o documentare si un plan dezvoltat treptat. SEO este mai complex decat identificarea unor cuvinte cheie. Un astfel de serviciu presupune analiza constanta a audientei – intereseze ce fluctueaza zilnic si analiza constanta a motoarelor de cautare – un domeniu tehnic, precis, ce are la baza o multitudine de calcule matematice si algoritmi.